מרבית ההליכים המשפטיים הננקטים נגד רופאי השיניים הינן תביעות לפיצוי כספי, המוגשות על-ידי המטופלים או בני משפחותיהם בעקבות אירוע של תקלה בטיפול שיניים.
תביעות אלה מוגשות לבית-משפט השלום או לבית המשפט המחוזי, בהתאם להיקף הפיצוי הנדרש, לפי החלטת עורך הדין המייצג את התובעים.
עילות התביעה השכיחות בתביעות לפיצויים המוגשות נגד רופאים הן:
הטענה השכיחה ביותר בכתבי התביעה היא עוולת הרשלנות, לפיה הרופא המטפל לא נהג כפי שרופא סביר ומיומן אמור לנהוג וחרג מהפרקטיקה המקובלת בתהליך האבחון או הטיפול, וכי עקב כך נגרם למטופל נזק שאינו תוצאה של המהלך הטבעי של הטיפול שבוצע.
טענה שכיחה נוספת היא, כי ניתן טיפול ללא הסכמה מדעת של המטופל, וכי הדבר מהווה הן תקיפה, הן רשלנות והן הפרה של הוראות חוק זכויות החולה. לצד הטענה על העדר הסכמה מדעת, יש גם אפשרות לטעון לפגיעה באוטונומיה במקרים שבהם אין קשר סיבתי בין אי מתן ההסבר לבין ההסכמה לקבל את הטיפול- כלומר, מקרים בהם גם לוּ היו ניתנים ההסברים היה המטופל מסכים לטיפול. במקרים אלה הפיצוי הכספי שנפסק, ניתן על עצם הפגיעה באוטונומיה ולא על הנזק בפועל.
תביעה של מטופל לקבלת פיצוי על נזק כתוצאה מטיפול מוגשת, בדרך כלל, בצירוף חוות דעת של מומחה ברפואת שיניים, המתייחסת הן לעניין הרשלנות הנטענת (החריגה מהפרקטיקה המקובלת), והן לעניין הנזק שנגרם כתוצאה מכך.על הרופא הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 30 יום ממועד קבלת כתב התביעה, שאם לא כן, יכול התובע לבקש פסק דין בהעדר הגנה.
לפיכך, יש חשיבות רבה להעברת כתב התביעה תוך 7 ימים לכל היותר (כקבוע בפוליסה) למדיקל קונסלטנטס אינטרנשיונל (אם. סי. אי) בע"מ (להלן: אם. סי. אי) מיופת כוח המבטחים לניהול תביעות, יחד עם העתק מלא של החומר הרפואי הרלבנטי המצוי בידי הרופא והתייחסות לטענות המופיעות בכתב התביעה.על הקשר בין הרופא - הנתבע, לבין עורכי דינו חל חסיון, ולפיכך ניתן למסור לעורכי הדין גרסה בעל-פה או בכתב ללא חשש.
הפעולות שבאי כוחו של הרופא הנתבע ינקטו עם קבלת כתב תביעה הן:
במסגרת ההליכים המקדמיים זכאי גם התובע לדרוש מרופא השיניים הנתבע להשיב על שאלון וגילוי מסמכים.הדיון המשפטי בתביעה לפיצויים נפתח בדרך כלל בקיום מספר ישיבות קדם משפט, במסגרתן בודק השופט כי הושלמו כל ההליכים המקדמיים והוגשו כל חוות הדעת. בשלב זה עשוי בית המשפט לשקול מינוי מומחים רפואיים מטעמו על-מנת שיכריעו במחלוקות שבין המומחים של הצדדים. במקרים רבים, נעשים במסגרת הליכי קדם המשפט, ניסיונות להביא את הצדדים לידי פשרה.כחלק מן הניסיונות להביא לידי פשרה, מופנים בעלי הדין לניהול הליכי גישור מחוץ לכותלי בית המשפט. השתתפות בהליך גישור תלויה ברצון הצדדים. הליכי הגישור הינם הליכים חסויים ומידע המוחלף במסגרת הליכי הגישור אינו יכול לשמש מי מהצדדים בבית המשפט. זהות המגשר נקבעת בהסכמה בין הצדדים. ככל שהצדדים אינם מגיעים להסכמה במסגרת הליכי הגישור, התיק מוחזר להמשך הליכים בבית משפט.
בתום הליכי קדם המשפט, ואם לא הושגה פשרה, נקבע התיק לשמיעת ראיות הצדדים. התובע פותח בהבאת הראיות (עדויות) ולאחר מכן מביא הרופא הנתבע את ראיותיו.בדרך כלל מוטלת על התובע החובה להוכיח את תביעתו, דהיינו כי הרופא התרשל וחרג מפרקטיקה מקובלת. יחד עם זאת, אם יסבור בית המשפט כי נסיבות המקרה מצביעות לכאורה על קיומה של רשלנות יותר מאשר על העדרה, עשוי בית המשפט להפוך את הנטל ולקבוע כי לא התובע צריך להוכיח את רשלנות הרופא, אלא הרופא צריך להוכיח כי בנסיבות המקרה לא הייתה רשלנות מצדו (כלל "הדבר מדבר בעדו").
בית המשפט עלול להעביר את נטל ההוכחה מכתפי התובע לכתפי הרופא הנתבע, גם במקרים בהם הרשומה הרפואית חסרה או לקויה, בטענה שנגרם לתובע נזק ראייתי והוא אינו יכול להוכיח תביעתו לאור הליקוי/חסר ברשומה.
בסיום פרשת הראיות מסכמים הצדדים את ראיותיהם, בדרך-כלל בכתב, ולאחר מכן ניתן פסק הדין.לכל צד נתונה הזכות לערער על פסק-הדין תוך 45 ימים לערכאה מעלה.
נתבעים במשותף
לעיתים מעורבים בטיפולי השיניים מספר רופאים, והם נתבעים במשותף באותה תביעה.
כמו-כן, לעיתים מוגשת תביעה הן נגד רופא השיניים והן נגד המוסד הרפואי, שבמסגרתו בוצעו הטיפולים.
במקרים אלה, ככל שכל הנתבעים מבוטחים באמצעות אם.סי.אי., אנו נדאג לייצוג מתאים, בין במשותף ובין בנפרד, בהתאם לנסיבות כל מקרה ותוך שמירה על האינטרסים של כל מבוטח. חשוב לדעת כי במקרים אלה, נעשה כל מאמץ להגיע להסדר בין הנתבעים (חלוקת אחריות), בהבנה ובהסכמה של הנתבעים וזאת על מנת להימנע מהתדיינות בפני בית המשפט וקבלת הכרעתו בעניין, שכן פתיחת חזיתות בין הנתבעים, עלולה להזיק להגנה של הנתבעים.
בכל השלבים, לרבות בהליכי המשא ומתן לצורך חלוקת האחריות, יהא הרופא מיוצג על ידי עורך דין.
פשרות
תשלום פיצוי לתובעים על דרך של פשרה, נעשה ללא הודאה בחבות או באחריות.
כל פשרה כפופה להסכמה של הרופא הנתבע, ואולם לפי תנאי פוליסת הביטוח, חברת הביטוח רשאית שלא להמשיך ולנהל תביעה, אשר לא הסתיימה בפשרה, עקב התנגדות הרופא המבוטח. במקרה כזה, החבות של המבטח מתקבעת והיא לא תעלה על הסכום שכנגדו ניתן היה לסלק את התביעה בפשרה, בצירוף שכ"ט יחסי. אם הרופא ימשיך לנהל את התביעה, הוא לוקח על עצמו סיכון שהסכום שייפסק יהיה גבוה יותר והוא ייאלץ לשאת בהפרש.
חשוב לזכור:
המלצות:
עורכי הדין של אם. סי. אי. והנציגים המשפטיים שלה עומדים לצדך ולרשותך לאורך כל דרך ההתמודדות עם התביעה המשפטית.