חוק זכויות החולה, תשנ"ו–1996 (להלן: "החוק") נכנס לתוקפו בשלהי שנת 1996, וכפי ששמו מעיד עליו, מטרתו לקבוע את זכויותיו של המבקש טיפול רפואי או המקבל טיפול רפואי, ולהגן על כבודו ועל פרטיותו.
החוק כונן מספר ועדות שאמורות לדון בנושא הטיפול הרפואי, כאשר בכל הנוגע לבדיקת האפשרות לקיומה של רשלנות רפואית, הועדה החשובה הינה "ועדת בדיקה".
ועדת בדיקה על פי החוק הינה ועדה, שהוקמה לשם בדיקת תלונה של מטופל או נציגו או לשם בדיקת אירוע חריג הנוגע לטיפול רפואי.
ועדת בדיקה יכול שתוקם ע"י כל אחד מאלה:
בפועל, מרבית ועדות הבדיקה מוקמות ביוזמת המנהל הכללי של משרד הבריאות.
החוק לא הסדיר את נוהלי הדיון בפני ועדת הבדיקה, ועקב כך פרסם משרד הבריאות, נוהל פעולה של ועדות הבדיקה.
להלן זכויותיו של הרופא, כאשר מכוננת ועדת בדיקה והוא מוזמן להעיד לפניה:
מספר חברי ועדת הבדיקה הוא בדרך כלל שלושה, מהם שני רופאים ומשפטן אחד. ועדת הבדיקה רשאית לזמן בפניה את כל מי שתמצא לנכון ולקבל לידיה מסמכים כפי שתמצא לנכון.
כל עד המופיע בפני ועדת הבדיקה מוזהר על חובתו לומר אמת, ועל זכותו למניעת הפללה עצמית.
ישיבות ועדת הבדיקה מתנהלות, בדרך כלל, בדלתיים סגורות והפרוטוקולים שלה חסויים על-פי החוק, אך בית משפט רשאי להתיר מסירת הפרוטוקולים למטופל או לנציגו אם מצא כי הצדק מחייב לעשות כן.
ממצאיה ומסקנותיה של ועדת הבדיקה נמסרים למי שמינה את הועדה, למנכ"ל משרד הבריאות, למטופל ולרופא העלול להיפגע ממסקנות הועדה.
למסקנות ועדת הבדיקה, יש אפוא, משמעות מעשית ביחס לרופא המעורב, שכן בעקבות מסקנותיה עשוי המנהל הכללי לפתוח נגד הרופא בהליך משמעתי, לפי פקודת הרופאים, או להעביר המקרה לחקירת משטרה שבעקבותיה עלול להיות מוגש כתב אישום פלילי. (ראה/י פרקים ג' ו- ד' להלן).
מנכ"ל משרד הבריאות רשאי להורות על מסירת הממצאים והמסקנות של ועדת בדיקה וכן הפרוטוקול שלה הן לוועדת משמעת שהוקמה על-פי פקודת הרופאים והן למשטרה לצורך ניהול חקירה פלילית.
חשוב לזכור:
המלצות
בכל מקרה של חשש לכינון ועדת בדיקה פנימית או ועדה מטעם משרד הבריאות וכן בכל מקרה של בקשה למענה בכתב על תלונה או זימון לראיון אישי במשרד הבריאות מומלץ לפעול כדלקמן: